28.09.2024 Komentari: 0

Koliko nas strah može unazaditi u životu: Kako ojačati sopstvenu ličnost

Strah je jedna od osnovnih ljudskih emocija i prati nas od najranijih dana, a uzroci nastanka ovog neprijatnog osećaja mogu biti najrazličitije prirode. U određenim situacijama, on može biti toliko intenzivan da ostavlja trag na druge segmente našeg života i usporava nas da napredujemo i razvijamo se.

Strah od neuspeha, strah od nepoznatog ili gubitka voljene osobe jesu neki od najprisutnijih izazova odrasle osobe, a kada ga ne tretiramo, odnosno ne suočavamo se sa njime, može ostaviti trajne posledice na naš život.


Dokle god ne pronađemo razloge zbog kojih smo anksiozni i uznemireni, nećemo moći da se ostvarimo na poslovnom i privatnom planu, te da ostvarimo svoj pun potencijal i budemo zadovoljni sobom.

 

Otklonite uzroke stresa


Stres je čovekov najveći neprijatelj i usko je povezan sa osećajem straha. Gotovo da nema osobe koja se ne suočava sa stresnim situacijama, pogotovo u ovom modernom i užurbanom načinu života koji vodimo. Pritisak na poslu, manjak slobodnog vremena, problemi sa decom u školi jesu tipični događaji koji nas mogu izbaciti iz koloseka i koji mogu biti okidači za nastanak stresa. Veoma je važno da na vreme prepoznamo izvore stresa i pokušamo da ih minimiziramo ili u potpunosti uklonimo. Izbegavajte situacije koje vas lako izbace iz takta, primenite neke od tehnika disanja koje dokazano smanju nivo stresa i imaju opuštajući efekat na čoveka.

 

Izlazak iz zone komfora


Jedna od najvećih prepreka koja nas koči i otežava nam napredak, zapravo jeste strah od promena. Sve što nam je nepoznato i što do sada nismo iskusili, stvaraće nam osećaj anksioznosti i plašiće nas. Ova vrsta straha se najčešće javlja na podsvesnom nivou i zato ju je veoma teško prepoznati. Važno je da se u tim trenucima zapitamo čega se u stvari plašimo i da li je strah koji osećamo realan ili samo pokušavamo da se zaštitimo od nečeg nepoznatog.

 

zena-u-kancelariji-pod-stresom

 

On se često javlja prilikom pomisli na promenu karijere, selidbu u drugi grad ili drugu važnu životnu promenu koja nam se dešava. Ukoliko se već duži period na radnom mestu ne osećamo ispunjeno i motivisano, onda je vreme da srušimo barijere koje nas koče i konačno potražimo drugi angažman.

 

Kada su u pitanju raznovrsni poslovi, Beograd je mesto koje nudi bezbroj mogućnosti za mlade i ambiciozne ljude koji žele da napreduju i profesionalno se ostvare. Ne dozvolite da vam pomisao na promenu ulije strah i pokušajte da istaknete šta je ono što je pozitivno u vezi sa novim poslom, stanom ili selidbom u drugi grad.

 

Verujte u svoje kvalitete

 

Manjak samopouzdanja jeste široko rasprostranjeno osećanje koje je u direktnoj vezi sa anksioznošću i strahom, a koje se negativno odražava na gotovo sve aspekte našeg života. Osobe koje nemaju dovoljno samopouzdanja često sumnjaju u sebe i u svoje kvalitet i na taj način propuštaju prilike za lični i profesionalni razvoj. Jačanje samopouzdanja nije jednostavan zadatak, a možemo početi od toga tako što ćemo prepoznati kvalitete koje posedujemo, odnosno postati svesni svojih prednosti. Pokušajte da se prisetite svojih dosadašnjih uspeha i budite ponosni na njih. Ono što vam takođe može pomoći da više verujete sebi jeste učenje novih veština. Na ovaj način će vam stečeno znanje i iskustvo pomoći da se osećate kompetentnijima i da budete sigurniji u svoje sposobnosti.

 

Briga o mentalnom zdravlju

 

Briga o mentalnom zdravlju je od suštinske važnosti jer direktno utiče na naše celokupno blagostanje i sposobnost da se nosimo sa izazovima svakodnevnog života. Kada posvetimo pažnju svom mentalnom zdravlju, postajemo sposobniji da prevaziđemo strahove, izgradimo samopouzdanje i ostvarimo svoje ciljeve. Stabilno mentalno zdravlje omogućava nam da razmišljamo jasno, donosimo bolje odluke i razvijamo otpornost na stres.

 

Redovno praktikovanje fizičke aktivnosti koja nam prija značajno umanjuje efekte stresa i popravlja raspoloženje, a u kombinaciji sa zdravom i izbalansiramo ishranom jača organizam i puni nas pozitivnom energijom. Zdrave životne navike imaju veliki uticaj na naše blagostanje i pomažu nam da budemo otporniji na sve izazove koji se nađu pred nama.


Iako je osećaj straha oduvek prisutan u čovekovom životu, ukoliko ga ne prepoznamo na vreme i ne suočimo se sa njime, može doneti mnogo negativnih emocija i odvratiti nas od ciljeva i uspeha. Identifikovanje uzroka problema i učenje o sebi i svojim strahovima jeste proverena metoda koja će nam pomoći da osvestimo problem i uhvatimo se u koštac sa njim. Jačanjem samopouzdanja i verovanjem u svoje kvalitete bićemo bliži ispunjenijem životu i uživati u svakom njegovom segmentu.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar