23.07.2024 Komentari: 0

Koji su mogući uzroci zaglunutih ušiju?

Zaglunutost ušiju je neprijatno stanje koje može značajno uticati na kvalitet života. Bilo da se radi o privremenom problemu ili hroničnom stanju, zaglunutost ušiju može izazvati nelagodnost, smanjenje sluha i osećaj pritiska.

U ovom tekstu istražićemo najčešće uzroke zaglunutih ušiju, kako bi čitaoci mogli bolje da razumeju svoje stanje i preduzmu korake ka poboljšanju zdravlja svojih ušiju.


Zbog čega dolazi do zaglunutosti?


Do zaglunutosti može doći usled različitih faktora koji mogu obuhvatati promene pritiska, ušne infekcije, alergije ili prisustvo stranih tela u uhu, poput vode ili čak voska, zato je bitno znati kako očistiti uši od voska. Ovi uzroci mogu značajno uticati na svakodnevni život individue, dovodeći do nelagodnosti i smanjenja sluha.


Zaglunutost može biti privremena ili trajna, zavisno od uzroka i adekvatnog tretmana koji se koristi za njeno otklanjanje.


Blokada voskom


Blokada voskom je česta pojava—vosak se prirodno javlja kao zaštitni faktor za uši, ali prekomerno nakupljanje može izazvati zaglunutost i nelagodu.


Ukoliko se ne tretira na vreme, prekomerno nakupljanje voska može izazvati gubitak sluha, bol i upalu. Redovno čišćenje ušiju i stručna intervencija su ključni za prevenciju.


Osobe koje koriste slušalice ili čepiće za uši su podložnije ovom problemu, pa je važno redovno održavanje higijene. Profesionalni zdravstveni radnici mogu efikasno ukloniti višak voska i povratiti normalnu funkciju sluha.

 

ciscenje usiju


Promene pritiska


Promene pritiska često izazivaju zaglunutost ušiju, posebno kod putnika vazduhoplovom ili pri brzim usponima na planinama.


Promene atmosferskog pritiska utiču na ravnotežu između spoljnjeg i unutrašnjeg pritiska u uhu, što može izazvati privremenu zaglunutost. Letenje i ronjenje su česti uzroci ove pojave.


Ova zaglunutost obično prolazi spontano kada se pritisak izjednači, ali ponekad može biti potrebna posebna tehnika poput žvakanja žvakaće gume ili gutanja. Ako zaglunutost traje duže vreme ili se ponavlja, najbolje je konsultovati se sa lekarom. On može preporučiti metode za ublažavanje simptoma i prevenciju budućih problema.


Infekcije uha


Najčešće, bakterijske ili virusne infekcije srednjeg uha, poznate kao otitis media, mogu biti odgovorne. One izazivaju oticanje i nakupljanje tečnosti, što uzrokuje osećaj zaglunutosti.


Takođe, spoljašnje uvo može biti pogođeno infekcijama poput otitis externa, poznatim kao plivačko uvo. Ove infekcije su česte kod plivača zbog vlage koja ostaje u uhu nakon kupanja.


Bez obzira na vrstu infekcije, simptomi uključuju bol, crvenilo, smanjen sluh i ponekad iscedak iz uha. Rano prepoznavanje i lečenje mogu sprečiti komplikacije i ubrzati oporavak.


Strana tela u uhu


Strana tela u uhu, poput sitnih insekata ili čak malih igračaka, česta su kod dece, ali se mogu javiti i kod odraslih kao rezultat nezgoda. U tim situacijama osećaj neprijatnosti može biti izraženiji zbog prisustva fizičkog objekta unutar ušnog kanala.

 

Osećaj zaglunutosti može pratiti i pojava bola, posebno ako strano telo izaziva iritaciju ili oštećenje. Strana tela u uhu mogu izazvati infekcije i dodatne komplikacije ukoliko se ne uklone pravovremeno i na odgovarajući način.


Pokušaji samostalnog vađenja stranih tela mogu pogoršati situaciju, te je preporučljivo odmah potražiti medicinsku pomoć. Na taj način, ne samo da se izbegava dodatna šteta već se obezbeđuje i brži povratak normalnog stanja sluha.


Zdravstveni problemi i zaglunutost


Zdravstveni problemi mogu biti važan faktor u pojavi zaglunutosti ušiju. Različiti medicinski uslovi, kao što su infekcije sinusa, alergije, ili upale, mogu prouzrokovati blokadu Eustahijeve tube, što dovodi do pritiska i osećaja zaglunutosti ušiju.


Upale srednjeg uha, nazvane i otitis media, često uzrokuju bol i zaglunutost. Iako su češće kod dece, odrasli nisu imuni na ove infekcije.

 

Sinusne infekcije


Sinusne infekcije mogu izazvati značajan pritisak u ušima, što često vodi do zaglunutosti.

 

  • Upala sinusa (sinusitis) koja uzrokuje oticanje
  • Blokirani nosni putevi zbog nagomilane sluzi
  • Bol i pritisak u licu usled zastoja vazduha
  • Povećana proizvodnja sluzi koja sprečava normalno dreniranje tečnosti

Simptomi sinusnih infekcija uključuju bol u licu i zagušene, zaglunute uši. Kombinacija pravilne terapije i kućnih metoda može pomoći u ublažavanju simptoma.


Upalne bolesti


Upalne bolesti često su jedan od glavnih uzroka zaglunutosti ušiju kod pojedinaca. Kada je prisutna neka upalna bolest, kao što su otitis media ili mastoiditis, uši postaju osetljive, a osećaj zaglunutosti može biti jači.


Ove upale mogu nastati usled bakterijskih ili virusnih infekcija. Kada se upale razvijaju, dolazi do oticanja i tečnosti nakupljene u srednjem uhu koja može izazvati pritisak i bol. Zaglunutost postaje neizbežna, jer Eustahijeva tuba ne može pravilno da funkcioniše kada je zapušena.


Dijagnoza zaglunutih ušiju


Pravovremena i tačna dijagnoza zaglunutih ušiju može biti ključna za obezbeđivanje odgovarajućeg tretmana. U prvom koraku, lekar će obaviti detaljan fizikalni pregled ušiju, a potom kompletan pregled sluha može pomoći u utvrđivanju ozbiljnosti stanja.


Uobičajene metode uključuju korišćenje otoskopa za pregled ušnog kanala i bubne opne. Pored toga, lekari često pribegavaju timpanometriji kako bi izmerili pokretljivost bubne opne.


Dodatni dijagnostički testovi poput audiometrije mogu biti potrebni da bi se utvrdilo da li je došlo do gubitka sluha zbog zaglunutosti uha.

 

zena uho aparat


Kada posetiti lekara


Ako zaglunutost ušiju traje duže od nekoliko dana ili se pogoršava, treba razmisliti o poseti lekaru. Kontinuirani simptomi mogu ukazivati na ozbiljniji problem koji zahteva profesionalnu pomoć.


U slučaju da osećate bol ili pritisak u ušima, posebno ako je praćeno vrtoglavicom ili gubitkom ravnoteže, poseta lekaru postaje hitna. Simptomi kao što su osip oko uha ili povišena temperatura takođe zahtevaju stručnu pažnju.


Bilo da je uzrokovano promenama pritiska, infekcijama, alergijama ili drugim faktorima, važno je obratiti pažnju na simptome i konsultovati se sa stručnjakom kada je to potrebno. Pravilna higijena ušiju, izbegavanje izlaganja glasnim zvucima i pravovremeno lečenje infekcija mogu značajno smanjiti rizik od zaglunutosti ušiju.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar